Natuur

De Renderklippen bewonderen

De Renderklippen is een bijzonder natuurgebied dat tussen de gemeenten Heerde en Epe ligt. Heuvelachtig en begroeid met heide en dennenbomen wandel of fiets je langs grazende schapenkuddes.

De naam Renderklippen komt van renderen; het op en neer lopen over heuvels. Door de hoogteverschillen heb je een geweldig uitzicht over het gebied met zandverstuivingen, kleine vennen en in de nazomer de prachtige paarse heide. En als je goed zoekt kom je misschien een ringslang of adder tegen!

Bloeiende heide in natuurgebied De Renderklippen

100% wild

De Veluwe heeft net als Afrika een groep dieren die lastig te spotten is. Deze worden de ‘Big Five’ (de Grote Vijf) genoemd. Het gaat hier natuurlijk niet om leeuwen en olifanten, maar om het edelhert, wild zwijn, ree, vos en Schotse hooglander (ook de das, de moeflon en tegenwoordig zelfs de wolf worden soms genoemd in deze lijst).

Het motto van Epe is ‘100% wildgarantie’ dus je gaat zeker een van deze vijf dieren zien. De meeste kans om deze dieren te spotten maak je bij zonsopkomst of zonsondergang. Je kan ze zelf al wandelend proberen te vinden of een echte wildexcursie boeken. Wees zo stil mogelijk want deze dieren zijn zeer schuw en gaan ervandoor zodra ze je horen of ruiken.

100% wildgarantie in Epe op de Veluwe

Veluwe voor paarden

Hoeve WoudStee grenst aan het ruiterpad vlakbij knooppunt 32 van het Paardenroutenetwerk. Bij de VVV van Epe en bij ons kan je een kaart krijgen met dit knooppuntennetwerk en waar je faciliteiten voor het parkeren, opzadelen, aanspannen en rusten vindt. Het netwerk bestaat voor 90% uit onverharde zandwegen die door bossen en langs heidevelden leiden. Op sommige stukken tref je mul zand en slechts korte stukken van de route worden overbrugd door geasfalteerde paden/wegen. In de tweede week van juni organiseert men jaarlijks de Eper Vierdaagse. Epe staat dan geheel in het teken van de recreatieve paardensport. Meer informatie over dit evenement vind je hier.

Met je eigen paard op vakantie bij WoudStee 140km ruiterpaden veluwe

Activiteiten

Dagje aan het strand

Op nog geen 10 minuten van Hoeve WoudStee ligt het recreatiegebied Heerderstrand. Het Heerderstrand is een grote waterplas met een brede strook zand die glooiend afloopt in het water.

De idyllische ligging midden in bosgebied en het schone water van de plas maken dit een populaire plek om te bezoeken. Je kan in het water heerlijk zwemmen of met een kano of SUPboard over het water bewegen. De toegang tot het Heerderstrand is gratis. Kom je met de auto dan betaal je parkeergeld. Ons advies: pak de fiets! De fietsrit ernaartoe duurt ongeveer even lang, de stalling is gratis en het fietspad loopt door een prachtig gebied.

Dagje naar het Heerderstrand tijdens je verblijf bij WoudStee

Sport in beeld

Wil je meer actie? Er zijn volop mogelijkheden voor de sportieve gasten van WoudStee.

In Emst kan je bijvoorbeeld wakeboarden bij het Burnside Cablepark. Naast ruiter- en wandelpaden zijn er voor de liefhebbers ook diverse MTB routes in de bossen rond Epe. Bij Pitch & Putt in Heerde kan je een (golf)balletje slaan terwijl je op de tennisbaan van Epe eens padel kan uitproberen.

Kanovaren, bowlen, minigolfen of zwemmen; er is hier echt van alles voor jong en oud. Wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder om jouw sportieve vakantie invulling te geven.

Wakeboarden bij Burnside tijdens je verblijf op de Veluwe bij WoudStee

Wellness ervaring

Wil je op en top ontspannen na al het bewegen in de natuur? Iets ten zuiden van Epe ligt het bekende wellness instituut De Veluwse bron. Je kan hier genieten van diverse type sauna’s, zwembaden en behandelingen om ultiem tot rust te komen.

Voor een bijzondere ontspanningservaring kan je terecht in Floatingcentrum Heerde. Door gewichtloos in zout water te ‘floaten’ daalt het stresshormoon cortisol terwijl de endorfine en melatonine toenemen. Hierdoor ervaar je een gevoel van welbehagen en laad je weer helemaal op.

Nadat je hierna ook nog een nacht op een van onze boxspringbedden slaapt word je ’s ochtends als herboren wakker.

Bezoek Veluwse Bron tijdens je vakantie bij WoudStee

Fietsenverhuur en meer

Wil je de Veluwe op een fiets of ander vervoermiddel verkennen? In Epe vindt je hiervoor diverse verhuurlocaties. De Weerdt Rijwielen verhuurt naast reguliere fietsen en MTB’s ook tandems, bakfietsen en zelfs een heuze skeltertrein voor het gehele gezin. Bij Step & Go kun je terecht voor kickbikes; een soort robuuste step en Vossenberg verhuurt E-choppers, E-fatbikes en swingtrikes, allemaal stoere maar tevens milieuvriendelijke vervoersmiddelen. Op deze website van de VVV van Epe vind je diverse routes die je kunt downloaden. Natuurlijk kunnen wij je ook altijd verder op weg helpen dus vraag ons vooral naar alle mogelijkheden.

Huur een fiets tijdens je vakantie op de Veluwe bij WoudStee

Herdenken op de hei

Tijdens de tweede wereldoorlog speelde de Veluwe een belangrijke rol bij het verbergen van joden, verzetsmensen en geallieerden. Op diverse plekken staan oorlogsmonumenten die herinneren aan de periode ’40-’45. In Epe is er bijvoorbeeld een monument gewijd aan de familie Van Essen die 54 onderduikers uit handen van de Duitsers wist te houden. Jaarlijks worden er op diverse plekken herdenkingen gehouden zoals op de Nationale veteranenbegraafplaats in Loenen. In september kun je getuige zijn van het indrukwekkende Airborne op de Ginkelse Hei, waar ruim 1000 parachutisten worden gedropt net als tijdens Operatie Market Garden in 1944.

Aan de wandel

Of het nou om een ommetje gaat of een tocht van 30 km; de eenvoudigste manier om de Veluwe te verkennen is te voet.

Vanuit hoeve WoudStee sta je binnen een paar stappen middenin het natuurgebied De Renderklippen waar veel wandelroutes lopen. Het Bekenpad van Epe voert je langs stromend water door bossen met zo nu en dan een historische bezienswaardigheid zoals de Kopermolen in Zuuk. Op landgoed De Dellen heb je kans om een edelhert te spotten terwijl je wandelt over een van de 4 korte routes door dit gebied.

Eindeloos wandelen op de Veluwe bij WoudStee

Kunst & cultuur

Kunst op de Hoge Veluwe

Nationaal park de Hoge Veluwe staat vooral bekend om zijn bijzondere landschap en de diversiteit van de fauna. In het park is echter op cultureel gebied ook van alles te beleven. Het bekendst is natuurlijk het Kröller-Müller museum met kunst van o.a. Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Pablo Picasso. In de bijbehorende beeldentuin kunt u al wandelend kunst bewonderen en een bezoek brengen aan het Rietveld Paviljoen.

Het Jachthuis ‘Sint Hubertus’ ontworpen door Berlage en het interactieve Museonder zijn ook de moeite waard. Je zal merken dat je niet de enige bezoeker bent, dus we adviseren je vooraf een kaartje te reserveren.

Voor meer informatie over tickets verwijzen we naar de website van het Kröller Müller museum.

Bezoek het Kroller Muller museum op de Veluwe tijdens je verblijf bij WoudStee

Steden en dorpen

Epe verkennen

Het dorpscentrum van Epe ligt op nog geen vier kiliometer van Hoeve WoudStee af. Dit gezellige dorp heeft een ruim assortiment aan winkels met een koopavond op vrijdag en een koopzondag op de laatste zondag van de maand. Iedere woensdagochtend is er een warenmarkt met divers aanbod op het Marktplein.

In Epe kan je nog veel meer beleven zoals een bezoek aan De Hertenkamp, de kinderbelevingspaden of imkerij ’t Haagje. In het nabij gelegen Vaassen kan je een bezoek brengen aan Kasteel Cannenburch. *In verband met de Coronamaatregelen kunnen locaties gesloten zijn.

WoudStee in het dorp Epe

Pittoresk Elburg

Bekend als Hanzestad en misschien nog wel meer om alle gezellige steegjes, prachtige panden en knusse winkels is Elburg meer dan een bezoek waard. Deze oude vissersstad ademt een en al historie die je kan bewonderen tijdens een stadswandeling.

Het Gruithuis, Touwslagerij Deetman en kruidentuin ‘De Groene Kruidhof’ zijn een aantal van de bijzondere bezienswaardigheden in Elburg. Proef van versgerookte paling bij van Triest (sinds 1892) en vaar mee op een botter naar het Veluwemeer.

Wil je meer actie? Je kan kanovaren, zeilen of surfen op de wateren rondom Elburg.

*In verband met de Coronamaatregelen kunnen locaties gesloten zijn.

Bezoek Elburg tijdens je vakantie bij WoudStee

De grote stad

Op nog geen 20 kilometer van Epe ligt Apeldoorn, een stad met bijna 160.000 inwoners en legio mogelijkheden voor een dagje vermaak.

De Apenheul, Radio Kootwijk, Paleis het Loo en Pretpark Julianatoren zijn bekende toeristische trekpleisters maar ook de minder bekende plekjes zijn de moeite waard.

Neem bijvoorbeeld de Prinsengang, het smalste steegje van Apeldoorn dat Prins Hendrik gebruikte om naar zijn favoriete kroeg te gaan.

Stap op de Veluwse Stoomtrein voor een rit door de IJsselvallei of koop vers gekweekt fruit in de Oude Olifantenschuur nabij het Loo. Natuurlijk kunt u ook heerlijk winkelen in het centrum en verdwalen in een van de sfeervolle winkeltjes van de 4 straatjes en ’t plein.

Bezoek Radio Kootwijk tijdens je vakantie bij WoudStee

Culinair

Big Green Egg BBQ beleven

Altijd al eens een Big Green Egg BBQ willen gebruiken? Bij WoudStee is het mogelijk. Bij al onze vakantiehuizen is een compleet uitgeruste Big Green Egg aanwezig.

Of het nu gaat om wild, vis, brood of groentes; alles is mogelijk.

Wil je een bijzonder stuk vlees van hoge kwaliteit bereiden? In het nabij gelegen Oene vindt je meesterslager Ter Weele. Zij kunnen je alles vertellen over de bereidingswijze van het vlees en geven tips om jouw Big Green Egg ervaring tot een succes te maken. Wij zorgen voor het benodigde materiaal zodat je zorgeloos aan de slag kunt.

Woudstee Cornelia veranda vakantie op het achterterras met een big green egg

De wilde keuken

Naast de mogelijheid jouw culinaire kwaliteiten te testen op onze Big Green Egg BBQ’s kan je ook bij een van de vele restaurants in de omgeving terecht. Van pannenkoekhuis De Honingpot en brasserie Floor in Epe tot aan een sterrenrestaurant in Harderwijk. Je vindt voor ieder wat wils in en rondom ons vakantieverblijf.

De Veluwe is ook de uitgelezen plek om wild te eten. Veluws Eethuis Wissel biedt een 3 en 4 gangen wildmenu met onder andere hert en wild zwijn. Het eethuis ligt net buiten het centrum van Epe en heeft ook een minigolfbaan.

Wij helpen je graag aan meer informatie, dus schroom niet ons om advies te vragen.

*In verband met de Coronamaatregelen kunnen locaties gesloten zijn.

Culinair restaurant bezoeken tijdens je vakantie bij WoudStee

Kinderen

Kinderen op pad

Ook voor kinderen is de Veluwe een fantastische bestemming op zich. Wilde dieren spotten, hutten bouwen in het bos, spelen in de sprengen (riviertjes) op steenworp afstand of een speurtocht op de fiets; er is van alles te doen.

Er is echter nog veel meer te beleven. Wat te denken van de verborgen trappentour in Kasteel Cannenburch, opdrachten uitvoeren tijdens het lopen van een belevingspad of het speelpark ’t Smallert in Emst? Verder vindt je ook een bowlingbaan, minigolfbaan en een binnenspeeltuin in de buurt van Hoeve WoudStee. Wil je nog meer ideeën opdoen voor een uitje met de kinderen? Kijk dan eens op de website van de VVV van Epe. *In verband met de Coronamaatregelen kunnen locaties gesloten zijn.

Met de kinderen op vakantie op de Veluwe bij WoudStee in Epe

Op avontuur

Voor kinderen zijn er in de buurt een drietal belevingspaden waar je ook kans maakt op het zien van wild. Ieder pad heeft een eigen thema. Zo kun je op een leuke manier leren over de vele verschillende dieren op de Veluwe.

Het kinderbelevingspakket met verrekijker, opdrachtenboekje en loep zijn bij de startpunten en VVV in Epe verkrijgbaar. Hier zijn ook wandelkaarten te verkrijgen die wij vaak ook op voorraad hebben.

Verschillende wandelroutes Renderklippen WoudStee in Epe